Werkwijze

Na een van onze trainingen heb je het lef om jezelf met kleur, durf en diversiteit neer te zetten.

Stap 1 De stemanalyse.

Elke stemtraining begint met een stemanalyse.  Een stemopname leert je bewust te luisteren naar je eigen stem. Hoe klinkt je stem? Klopt het beeld dat je zelf hebt van je stemgeluid met dan wat een ander hoort.  Wat straal je uit met je stemgeluid en of articulatie uit? Wat bevalt je daaraan en wat zou je willen verbeteren?

Stap 2 Vind je natuurlijke stem. 

Je ontdekt de mogelijkheden van de stem. Je leert een stem te maken met voldoende resonans, draagkracht en volume. Een stemgeluid dat ondersteund wordt door je hele lichaam. Je stem klinkt prettig energiek en warm. Je stem past bij je.

Stap 3 Stemgeluid in spreken

Je boeit de luisteraar met je stem, retoriek en verzorgde dictie. Je bent goed te verstaan en formuleert krachtig. Je doorbreekt vaste (intonatie)patronen en leert vervolgens te variëren. Na een training bij stemspiegel heb je kennis en kunde om je performance, je uitstraling, te beïnvloeden door je stemgebruik. 

  • Je Spreekt mét je publiek in plaats van tégen hen en je beinvloedt hoe je overkomt door je stem te laten klinken. 
  • Je klinkt niet nasaal of geknepen en je stem ondersteunt de emotie die je wil overbrengen.

Maak je speech of presentatie overtuigend en boeiend door te varieeren in volume, spreektempo, intonatie, dictie, stemkleur en gemiddelde spreektoonhoogte. Je durft te varieren en dus blijft het verrassend, verleidelijk en boeiend om naar je te luisteren.

Stap 4 woordgebruik en interpunctie.

Eerste Indruk: Hoe kom je over?

Persoonlijke uitstraling wordt voor 37% beinvloed door je stem. Daarnaast zijn andere non- verbale aspecten zoals lichaamshouding (manier van bewegen) mimiek en je fysieke voorkomen van belang. Ook op deze punten krijgt u bij stemspiegel tips en trics die helpen uw totale performance en uitstraling te versterken.

Adem:

Leer hoe je de adem een effectieve motor kan laten zijn van je stemgebruik.

Van spreken naar zingen. 

In de CVT techniek Complete vocal technique van Catharine Sadolin worden verschillende spreekstem-zangstem funkties onderscheiden. Het leren herkennen van de veschillende stemfuncties (neutral, curbing, overdrive of edge) stem en de kennis over de basisprincipes die de stemvorming beinvloeden zijn verhelderend. Het is een techniek

Een heldere stem een helder verhaal.

Soms klinkt de stem schor of hees. Dit kan o.a. komen door overbelasting of  verkeerd stemgebruik. Als de stem overbelast wordt door intensief en/of verkeerd gebruik dan klinkt de stem soms hees of schor. Het kan zijn dat er een beschadigingen zoals een poliep of stembandknobbeltjes ontstaan.

Steviger door stemtraining
© 2012 Stemspiegel | Algemene voorwaarden | contact | site door MGC&D